KUNST IN CORONATIJD

Zaterdagmiddag 23 mei komt Herman een glaasje bij ons drinken. Hij wil ook nog verlichting aanbrengen op het paard (of is het de zebra?) achter in de tuin op ons dijkje. De verlichting zal tot aan de Dorpsdijk in Rhoon te zien zijn. Helaas krijgt hij het niet voor elkaar. Vandaag komt hij weer. Daar zien we naar uit want als het net zo gezellig wordt als het zaterdagmiddag was, is het superleuk.

Herman vertelt, op anderhalve meter, over zijn kunst en eigenlijk ook over het feit dat hoewel hij door zijn leeftijd als docent op de Kunstacademie met pensioen moet gaan, hij nog steeds ontzettend veel plezier heeft in het  maken van kunst. Ook in het exposeren ervan. Een bijzonderheid is, is dat hij in zijn lange carrière nog nooit een expositie heeft gehad zoals bij ons. Hij maakte meestal werk in opdracht. Nu is het vrij werk dat het publiek kan kopen. Hoewel er door het coronavirus geen bijeenkomst van een groot publiek geweest is, was er wel tijdens een individueel bezoek van vrienden van ons belangstelling voor het bronzen beeldje 1944. Het ziet er prachtig en grappig uit aan heel  lange oranje bretels aan een boom.

Herman heeft geen beschrijving van zijn werken. Er is altijd wel een gedachte. Als het tot een bijeenkomst met bezoekers komt, zal hij die gedachte toelichten. Verder staat het de kijker vrij om zijn eigen gedachten bij een werk te hebben. Overigens staat in de prijslijst een heel korte indicatie van de gedachte van Herman over dat werk.

We praten ook even over het schoonmaken van het werk. Immers, werk dat buiten staat heeft van tijd tot tijd een borsteltje nodig. Wij willen dat best zelf doen maar ook eigenlijk alleen onder leiding van Herman, want die weet wat het materiaal wel of niet kan verdragen. Herman ziet overigens dat nu hij er weer is sinds een paar weken, er een explosie van groen is geweest in onze tuin. Voor ons is dat toch anders omdat we natuurlijk elke dag een klein stukje zien “vergroenen”. Maar hij heeft gelijk, het is prachtig. Door de corona zijn Margreet en ik ook zelf actiever in de tuin. Wat dat betreft is ook onze wereld een beetje veranderd en, hoewel het natuurlijk hevig is qua mensen die aan het virus overlijden en de economische gevolgen, zijn wij zelf dan toch wel happy met de verandering van leven die het veroorzaakt door de rust, door de wandelingen waar tijd voor is en die in plaats komen van het overigens door ons ook wel zeer gewaardeerde bezoek aan terrasjes op de Meent in Rotterdam. Wij juichen veranderingen eigenlijk altijd wel toe.

Na een paar biertjes en glaasjes wijn en hapjes verhaalt Herman verder over zijn carrière als kunstenaar. Fleur vertelt over de vele bestuursfuncties die hij sinds 2000 in de cultuurwereld had zoals voorzitter Raad van Toezicht van het Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam, Het Gezelschap en Roodkapje. Ook Klassiek in Rhoon en HERMAN. Daarvoor was het alleen maar zakendoen. Nu is het een mooie combinatie van investeren in jonge ondernemingen en kunst- en cultuuractiviteiten. Margreet zegt dat ze het eten klaar gaat maken. Ze heeft zo meteen nog een digitale zangles. Fleur vraagt hoeveel tijd er nog is om met Herman verder te praten. Het fijne slot van ons samenzijn is dat Herman de verlichting van het paard achter in de tuin niet op orde kreeg en dus straks weer langs komt.  We zullen zorgen dat er biertjes en glaasjes wijn gereed staan.

Al het werk van Herman Lamers is geïnstalleerd

Herman Lamers heeft het installeren van zijn kunsttentoonstelling bij ons in de tuin voltooid. Er zijn nu in totaal 12 werken. Ze zijn verrassend en sommige ervan héél verrassend.

Vanwege het verrassingsaspect is de meest verrassende niet afgebeeld. Het effect daarvan bewaren we dus voor de (later nog in te plannen) expositie.

Meer informatie over deze mooie expositie is hier te lezen.

Het Gezelschap mei 2020

Geen bijeenkomst 4 mei….

Het is bijzonder spijtig dat ook onze bijeenkomst op 4 mei niet door kon gaan. In de planning stond op het tijdstip van verzending van deze nieuwsbrief een wandeling onder leiding van filosoof Jan de Bas langs diverse plekken in de stad, waar het verhaal over het Bombardement van 14 mei, WO II en 75 jaar Bevrijding verteld zou worden. Vertrekpunt zouden de trappen bij de Vlaggenparade zijn, naast het nationaal monument ‘De Boeg’. Jaarlijks is daar om 10.30 uur de Herdenking voor de omgekomen Nederlandse zeevarenden van de koopvaardij. Om misverstanden te voorkomen: de foto hieronder is uit 2018.

Herdenking 4 mei 2018 om 10.30 uur bij ‘De Boeg’ (foto. hr. A. Baardman)

Het is natuurlijk dubbel triest dat uitgerekend in dit jaar, waarin we 75 jaar Vrijheid herdenken én vieren, de wereld in de greep is van een onzichtbare en moeilijk te bestrijden tegenstander. Daar hoor en zie je al 24 uur, 7 dagen per week allerlei berichten over, dus we doen er hier maar verder het zwijgen toe. We willen iets brengen dat wel door gaat in deze mei-tijd.

….maar Gers! gaat door.

De 26ste editie van het Rotterdamse blad Gers! komt medio mei uit. Met dank aan een bevlogen redactie en uitgever én een aantal instanties en clubs in de stad is er een heus papieren nummer gemaakt dat in het teken staat van 80 jaar Bombardement, 75 jaar Bevrijding en de Wederopbouw. Door die ‘samenwerking op z’n Rotterdams’ kunnen we geïnteresseerde leden van Het Gezelschap een gratis exemplaar aanbieden. 

Laat s.v.p. vóór 10 mei a.s. via een reply-mail aan info@hetgezelschaprotterdamn.nl weten als je een exemplaar wilt hebben.

Dan laten wij je weten hoe en waar je het nummer kunt ophalen.

Virtuele tips van het G-team

Net als in de vorige nieuwsbrief geven de leden van het coördinerende G-team van Het Gezelschap een virtuele kunsttip, nu er geen fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn. Het zijn de volgende tips:

Anja Berkelaar:

De Documenta 14 staat in het teken van wat men kan leren van het kunstleven in Athene

Anna Ramsair:

tipt Het Tekenkabinet, met de volgende quote: “doordat de coronacrisis onverwacht een normale tentoonstellingsprogrammering dwarsboomt, zal de nieuwe presentatie vanaf 1 mei aanvankelijk alleen online te zien (en te koop) zijn”:

Lou Verhage:

vorig jaar heeft Lou een wandeling door het Scheepvaartkwartier georganiseerd. Uit bestaand materiaal over deze wandeling heeft hij een zgn. ‘Coronawandeling’ samengesteld in een pdf. document. Je kunt dit document via een e-mail bij hem opvragen: lou.verhage@hotmail.com

Patricia Verweij:

Het spectaculaire museum van Louis Vuitton in het Bois de Boulogne in Parijs heeft met enige regelmaat digitale ‘events’:

https://presse.fondationlouisvuitton.fr/the-fondation-from-your-home-3-digital-events/

Kees Vrijdag:

de Science Gallery Rotterdam is een nieuwe openbare ruimte in het Erasmus MC, waar biomedische wetenschap, kunst, maatschappij, onderwijs en gezondheidszorg elkaar ontmoeten  https://unrealexhibition.com

Extra tip:

De organisatie van de Kunstroute Kralingen Crooswijk heeft dit jaar een RaamKunstRoute bedacht (kunstenaars kunnen zich nog steeds kosteloos aansluiten):