Boomhut en ‘Perception of reality’
We hadden op 2 september een mooie middag met veel bezoekers. Margreet en ik hebben ontzettend genoten.
David Baars zijn praatje over de boomhut was natuurlijk een goed begin van de middag, dat gaf goed aan hoe de beste ideeën ontstaan.
Ook Pim zijn toelichting op ‘Perception of Reality’ heeft flink wat stof doen opwaaien. We waren blij met de resultaten van het interactieve gedeelte: we kregen zeer interessante commentaren over de mogelijke aanvullingen op het werk van Pim.
Wij bedanken alle aanwezigen voor hun komst. Bedankt voor jullie fantastische opkomst en de goede gesprekken. Hopelijk tot snel ziens,
Groeten,
Margreet en Fleur
Een buitenverblijf voor Ian en Daan, architectuur tussen de bomen
TomDavid Architecten heeft in opdracht en op aanwijzingen van de kleinzoons van Fleur Groenendijk en Margreet Leenders een prachtige boomhut ontworpen. De boomhut is in een boom achter GB5 gebouwd door Rinke te Dorsthorst en Bart Heijnen. Het resultaat is prachtig! De boomhut zal later officieel geopend worden met een daaraan gewijde bijeenkomst.
In een prachtig aangelegde tuin hebben twee kleinkinderen een grote boom mogen uitzoeken als basis voor hun gedroomde boomhut; het idee van een speel- en schuilplaats die boven de grond zweeft, een eindeloze bron van pret en verwondering. Er werd een mooie rechte esdoorn geselecteerd, enigszins verscholen achter een struik met uitzicht op de tuin en het terras van het grootouderlijk huis.
De verbeelding van de kinderen is door architecten TomDavid vertaald naar een ontwerp, waarin een aantal belangrijke uitgangspunten zijn verankerd.
De boom moet als basisstructuur dienen, oplopende vloeren die rondom de stam waaieren en een knusse binnenruimte die ruimte biedt om er minimal met z’n tweeën te logeren.
De boomhut bestaat uit twee complementaire volumes in een a-symetrische balans: een half-open driehoek aan de onderzijde, met trappen en touwen. En een gesloten driehoek (de eigenlijke hut) aan de bovenzijde. Het balkon is naar de tuin gericht, het gesloten deel hangt er veilig achter.
De boomhut is toegankelijk via een aantal klimtouwen maar ook via een kleine steektrap die langzaam overgaat in oplopende plateaus en eindigt als een balkonplateau op hoogte Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op de omliggende tuin en opa’s terras. Door de hoogte van het balkon en de beschutting van de wilgentenen ervaar je een geborgen gevoel op hoogte. Daarnaast ervaar je dat wonderlijke gevoel van bescherming van de boom en de omringende natuur.
Andersom zorgt de boomhut ook voor verrassing in de terras-tuin beleving: door er een nieuw spannend element aan toe te voegen. Wordt er in de avonduren nog gespeeld dan lijkt het geheel een lichtsculptuur de tuin subtiel verlicht, en krijgt het zicht op de tuin meer dimensie.
Constructie: De basis constructie is een zeshoekige plattegrond met een driehoekige doorsnede. De naar boven of naar beneden gerichte driehoeken zijn aan stalen ringen bevestigd om de boomstam. De ringen zijn groter in diameter dan de stam en geven de boom nog ruimte om te groeien en te bewegen.
Materialisatie: De constructie balken zijn van ruw gezaagd lariks, de gevel en daken zijn van red ceder shingles. Beide houtsoorten kunnen onbehandeld worden toegepast door een natuurlijke weerstand tegen houtrot. De wilgentenen zijn vers gesnoeid in de tuin van de achterburen en vervolgens zo snel mogelijk in de constructie geweven. Inmiddels zijn deze gedroogd en vormen ze een natuurlijke lichtdoorlatend vitrage als een soort kanten rok, die aan de onderzijde de trappen afdekt.
Door de toepassing van bovenstaande materialen is de boomhut zeer duurzaam gebouwd. Een vanzelfsprekende keuze voor een dergelijke bouwwerk waarbij spelen en beleven van de natuur voorop staan.
(Bouw)proces: van idée tot realisatie ca. 5 weken! De gebruikelijke bouw-tekeningen set is achterwege gelaten, de bestekstukken bestonden uit een gedetailleerde maquette en 3D visualisaties.
De bouwers hebben het geheel gerealiseerd in ca 2 weken, waarbij meerdere malen een beroep is gedaan op de creativiteit en het oplossend vermogen.
Ian en Daan, de twee gebruikers, hebben meegeholpen door af en toe eens een hamer of spijkers aan te geven of te helpen met sjouwen en opruimen. Zo begon voor hen de pret van de boomhut al tijdens de bouw.
Ontwerp: TomDavid Architecten op basis van pve van Ian en Daan
Realisatie: Rinke te Dortshorst en Bart Heijnen
Fotografie: Michelle Piergoelam
Site specific installation door Pim Palsgraaf
Pim Palsgraaf toonde vorig jaar in de Kunsthal een heel groot, specifiek voor die locatie gemaakt, werk. De globale afmetingen waren 20 x 2 x 3 m. Toen de expositie daar beëindigd werd, is aan een klein groepje mensen, waaronder ons, gevraagd mee te denken over een nieuwe bestemming ervoor. Dat valt bij zo’n omvang niet mee en is dus ook niet gelukt.
‘In the absence of Light’ door Pim Palsgraaf in de Kunsthal
Wel vroegen wij Pim of het werk ook in gedeeltes zou kunnen worden getoond. De kunstenaar antwoordde daarop bevestigend. Wij hebben daarop een bepaald deel van het werk aangewezen. Uiteindelijk heeft Pim er een nieuw site specific werk van gemaakt, genaamd ‘Perception of reality‘, waar we heel blij mee zijn.
Uitgekozen schetsontwerp voor site specific installatie ‘Perception of reality’ op GB5 door Pim Palsgraaf